Bij het maken van een vergelijking van mensen met bosmieren moet ik altijd oppassen. Alleen al als je kijkt naar de lichaamsbouw, dan valt direct op dat mensen geen zes poten hebben en al helemaal geen voelsprieten. Mieren hebben heen zacht huidje en zo’n grote herseninhoud als mensen hebben.

Toch hebben de kale rode bosmieren  (Formica polyctena de zelfde overlevingsstrategieën voor hebben bedacht als wij. Gedreven door de drang om te overleven ontwikkelden we steden en wegen en een complexe sociale samenleving. De derde strategie waren we verleerd, maar zijn we nu aan het herontdekken: de circulaire economie. Voor ons een hot topic, maar bosmieren zijn hier kampioen in.

Bij mijn blogs en visies over steden laat ik me vaak inspireren door antwoorden die mijn bosmierenonderzoek oplevert. Dit heet biomimicry:  de wetenschap die op zoek gaat naar inspiratie uit de natuur.

Zowel mijn passie voor bosmieren als die voor stedenbouw komen voort uit mijn jeugd. Tegenwoordig beschouw ik ze niet meer als twee afzonderlijke interesses. Ze zijn onafscheidelijk en vormen de basis voor een integrale visie voor circulaire steden.

Klik op het onderstaande Circulaire stad voor meer informatie over hoe deze visie tot stand is gekomen.

De afbeeldingen rechts linken door naar het thema bosmieren per seizoen.

Circulaire stad
Schema ‘Circulaire stad’ gebaseerd op de jaarcyclus van bosmieren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *