Gisteren was de eerste van twee praktijkdagen voor de cursus excursieleider in Nationaal Park de Maasduinen. Onze gids had een programma voor ons in elkaar gezet met daarin drie volwaardige excursies, elk in een ander deel van het park. We begonnen bij het Reindersmeer, vervolgens reden we naar de Zevenboom waar we een korte pauze hadden. We vervolgden de dag met een excursie bij het Zevenboomsven en sloten af, na een korte tussenstop bij het Eendenmeer, met een excursie op Landgoed de Hamert.

Over het weer was niets te klagen. Een groot deel van de dag heeft de zon zich laten zien, de jassen en truien konden uit. De sfeer in de groep is heel leuk. Iedere excursieleider-in-opleiding brengt zijn of haar eigen kennis en ervaring mee en deelt die met de rest. Allemaal vanuit een grote interesse in natuur en de behoefte die interesse te laten overslaan op anderen.

Halverwege het rondje Reindermeer zag ik een mierenhoop liggen. Ik besloot de rol van excursieleider even over te nemen en nam de groep mee naar het nest. Na dat iedereen (31 deelnemers) in een grote kring rond het nest stond, vertelde ik kort iets over de beschermde status, de rol in het ecosysteem en over de soort. Het fijne van bosmieren is dat de nesten goed herkenbaar zijn en de mieren zo groot dat je geen loep nodig hebt. Ze zijn hierdoor ideaal als educatie-object, zowel voor jong als oud.

Binnenkort zullen we met een tweede praktijkdag een aantal andere gebieden bezoeken. In het park ligt de langste rivierduingordel van Nederland. Maar deze duinen houden niet op bij Arcen. Ze lopen door tot bij het Zwarte Water bij Venlo. De voorbereidingen om het Nationale Park tot aan de A67 bij Venlo uit te breiden zijn in volle gang. Tijdens die tweede praktijkdag zullen we in dit nieuwe deel op pad gaan.

Meer zien?

Excursion-1024x768

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *