Het landschap en haar bewoners. Terwijl de stad groeit, raken de oorspronkelijke kernkwaliteiten van het landschap steeds verder op de achtergrond. Als die waarden onzichtbaar worden, wat bindt de inwoners dan nog aan die plek? Hoe maak je die kernwaarden dan weer zichtbaar?

Zodra je een stoeptegel weghaalt, begint de natuur zichzelf te herstellen. Eerst met pioniervegetatie, dan volgen de eerste vaste planten. Zelfs in een park ter grote van een tegel kan uiteindelijk een authentieke boom een prominente plaats veroveren.

Een goed beheerd stadsnatuur-landschap heeft grote voordelen. Oude beeklopen zorgen voor een natuurlijke afvoer van regenwater, authentieke  bomen en struiken leveren van nature de hoogste opbrengst voedsel en door de toenemende biodiversiteit zal deze natuur haar bewoners steeds gezonder maken.

Die ene boom in het park met dat verhaal… al 500 jaar. Ze verbindt mensen met elkaar en met de geschiedenis van die plek. Het cultuurlandschap zelf geeft identiteit aan de plek en aan haar bewoners. De betrokkenheid die dat oplevert is van onschatbare waarde.

(H)erken de plek: Hoe doen de bosmieren dat?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *