Bomen zijn onmisbaar. Dat merk je wel als de terreinbeheerder grote bospercelen kaal slaat. Dan komt er opstand onder de lokale bevolking. Wie dan even op Topotijdreis kijkt en 100 jaar terug de tijd in gaat ziet dan dat bomen vroeger helemaal niet zo vanzelfsprekend waren. Wat nu bos is, was vroeger vaak heide of stuifzand. Je zou dat dan als argument kunnen gebruiken, dat er vroeger ook niet zoveel bomen waren, dus dat je ze op grote schaal mag kappen. Als tegenargument kun je dan inbrengen dat er toen ook nog niet zoveel mensen in ons land woonden, nog niet zoveel luchtvervuiling was. In een dichtbevolkt gebied als Nederland tegenwoordig is, zouden er eigenlijk veel sneller bomen bij moeten komen dan dat er huizen worden gebouwd en auto’s bijkomen. Dat houdt het dan weer een beetje in balans.

Nepbomen dan? Er bestaan tegenwoordig nepbomen die net zo nuttig zijn in de stad als echte bomen. Sommige nepbomen zijn zelfs efficienter dan echte bomen. En er vallen geen blaadjes af die je hoeft op te vegen. Of die bij een windvlaag de gang in waaien. Ook geen rottende appeltjes en zo, of afvallende takken. In Singapore bijvoorbeeld, daar hebben ze Supertrees. Best geinige dingen van zo’n 50 meter hoog. Ze geven schaduw of licht, dienen als uitlaat, vangen water en zon op. En deze dan, ook leuk. Vangen ‘verspilde’ kinetische energie op, in de vorm van een boom met blaadjes. Ook een boom met ‘kunstblad‘ mag niet ontbreken. Met deze kunstbladeren kun je waterstof maken op een hele efficiente manier. Helemaal springt deze boom in het oog, ook leuk als landmark: de verticale boerderij in de vorm van een boom.

Kortom, die nepbomen zijn toch helemaal zo slecht nog niet? Ze hebben niet de nadelen van echte bomen en leveren ook nog eens iets op. Toch mis ik iets… ik mis zoemende insecten, de geur van herfst, het geritsel van de blaadjes. Ik mis het leven in deze bomen, de bezieling van de natuur. Leuk en inspirerend, die innovatiebomen. Maar gaan we daar de biodiversiteit en leefbaarheid mee veiligstellen? Ik denk van niet. Echte bomen groeien vanzelf. Investeer in een zaadje en wees er lief voor. Verder kost het niks. Geef mij maar echte bomen.

Over 50 jaar: “Een boom, wij hebben er nog eentje in de tuin staan, lekker ouderwets”.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *