Wat ik persoonlijk een van de leukste dingen vind om te doen is gesprek gaan met mensen over de omgeving. Spontaan of georganiseerd, met of zonder kaart, met z’n tweeën of met een groep de cultuurhistorie, stedenbouw of natuur ontdekken en dat doorvertalen naar wensen voor de toekomst. Dan komen verhalen los over vroeger, herinneringen, anekdotes.

Deze verhalen verbinden mensen met het landschap. Verander je het landschap, dan verander je ook het verhaal. Haal je een landschap weg, dan is die kwaliteit definitief verdwenen. Hoe houd je zo’n verhaal levend en draag je het over aan een nieuwe generatie?

In een dialoog over ruimte vraag ik naar hoe mensen zelf hun omgeving zouden willen inrichten. Wat vinden ze belangrijk? Wat moet blijven en wat mag weg? Hoe zouden ze hun omgeving over 20 jaar willen zien? Het kan niet gek genoeg, laat het verleden haar verhaal vertellen en de verbeelding over de toekomst spreken.

Tijdens de ruimtedialoog komen allerlei onderwerpen naar voren. Ondernemen, politiek, vrijetijd en lief en leed. Door de juiste woorden te geven aan het verhaal en dit vervolgens te vertalen naar (lokaal) beleid wordt een brug geslagen tussen leefwereld en systeemwereld.

Foto: Jos Loonen  ‘Ruimtedialoog in het Citytheater in Venlo’

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *