Ander half jaar geleden schreef ik het veelgelezen blog “Van bosmier tot steden in transitie” met de boodschap dat vele kleine stapjes tot structurele veranderingen kunnen leiden. In deze nieuwe blog ontdek ik dat die bosmier symbool voor mij staat. En dat die transitie gaat over hoe ik er voor koos anders in de wereld te gaan staan. Over hoe de leefwijze van bosmieren mij leerde hoe een zware burnout te overwinnen is: daar gaat dit over.

Mijn primaire reactie op heftige gebeurtenissen is afstand nemen van emoties die daar bij horen. In plaats van te zeggen hoe ik iets voel, ga ik de situatie analyseren en in abstracte modelen beschrijven. Bij het vragen om hulp is het tekenen van modellen niet zo heel erg effectief. Maar bij het onderzoeken van bosmierenkolonies en steden in transitie kwam deze eigenschap bijzonder goed van pas. Dit leidde afgelopen jaar tot een model voor circulaire steden en nu, een stapje verder, tot een model voor persoonlijke groei.

Dat model is gebaseerd op de levenscyclus van bosmieren, waarin het loslaten van elkaar en herverbinden een essentieel onderdeel van de overlevingsstrategie is. Ze hebben een circulaire leefwijze waardoor ze vanuit hun eigen kracht volledig in balans met de omgeving kunnen leven. En hiermee sluit het goed aan op burnout herstel, waarbij een nieuwe balans tussen je zelf en je omgeving gevonden moet worden.

Dit model bestaat uit vier stappen: loslaten, reflectie, eigenkracht en (opnieuw)verbinden. Voor mij werkt dit, maar niet altijd op deze volgorde. Stappen overslaan, stappen tegelijk zetten of een keer een stapje langzaam aan doen hoort er bij. Het gaan een beetje vanzelf.

Groeidenken in vier stappen

Uit de rol stappen

Doe de pet af. Of als je meerdere petten op hebt, doe ze allemaal af. Hierna ben je er vanuit eigen beweging, in iedere situatie. Een beetje vrij. Door dat je jezelf bent en niet meer die ene kleur of pet bent, pas je veel makkelijker in een nieuwe omgeving. In dit opzicht is een burnout best een goede overlevingsstrategie: hoofd en lichaam weigeren zich nog langer te conformeren aan een onwerkbare situatie. Een naar gevoel van ‘onverbondenheid’, dat wel. Nu in beweging komen en zien te blijven.
Kernwoord: #loslaten

Over de schaamte heenstappen

Dat gevoel van schaamte is een reactie op beeldvorming en die zegt net zoveel over jou als over je omgeving.  Te lang in een rolbevestigende situatie gezeten? Je kunt het doorbreken door de negatieve interactie tussen jou en de omgeving te benoemen. Het voelt kaal en naakt, maar het is geen schaamte waard. Je mag er zijn.
Kernwoord: #reflectie

Vanuit je passie stappen zetten

Eigenlijk gaat dit een beetje vanzelf. Ze noemen het ook wel eens “laaghangend fruit plukken”. Oftewel: doe wat je makkelijk af gaat. Het levert meer energie op dan dat het kost en gelukkig is wat voor jou laaghangend fruit is, voor de meeste mensen niet zo goed bereikbaar. In feite zet je je hier zelf mee in je kracht. Dat is best leuk om mee te doen: geniet er van.
Kernwoord: #eigenkracht

In een netwerk stappen

Door dat jij ‘laaghangend fruit’ plukt waar anderen niet bij kunnen komen, krijg je betekenis. Leuk om met elkaar fruit te delen, te ruilen of te mixen. Nu wordt het werken vanuit eigenkracht en niet vanuit verwachtingen. De valkuil hierbij is dat je je er tegen verzet omdat jij of je omgeving iets anders van jou verwacht. En dat je weer een verkeerde kleur aanneemt of pet op zet.
Kernwoord: #verbinden

En dan?

Herhaal deze stappen zoals het uitkomt en wanneer jij er zin in hebt. Je raakt nooit uitgegroeid.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *